Hva er hypoparathyroidisme – fysiologi

hypoparathyroidismHypopara, som sykdommen gjerne kalles for enkelhet skyld, er en sjelden sykdom. Det viktigste kjennetegnet på denne plagsomme lidelsen er for liten produksjon av et hormon som kalles bi-skjoldkjertel-hormonet. I noen tilfeller kan hovedproblemet være at det er for dårlig virkning av dette hormonet i kroppen. Det fører gjerne til at det blir for lite kalk i pasientens blod og i vevet. Siden kalk, eller kalsium, er en viktig elektrolytt, er dette en alvorlig mangel.

Funksjonene til bi-skjoldkjertel-hormonet er vanskelige for forskerne å få tak på fordi de er svært komplekse. De er også involvert i flere viktige biokjemiske prosesser som ennå er ikke er helt ut forstått av legestanden. Det er nødvendig å forenkle ganske mye bare for å gjøre det noenlunde forståelig for pasienten og deres pårørende. Man må også innrømme at selv leger og forskere ikke har alle svarene når det gjelder hypopara.

Fra et fysiologisk synspunkt kan bi-skjoldbruskkjertlene beskrives som fire uavhengige kjertler som produserer hormoner. De er veldig små, og veier normalt ikke særlig mer enn 30 milligram. Det er med andre ord noen bittesmå kjertler det her er snakk om, og noen mennesker har faktisk også flere enn fire av disse kjertlene uten at det gjør noen særlig forskjell. Disse kjertlene er lokalisert i nærheten av skjoldbruskkjertelen, men navnet til tross har de faktisk ikke noe med den å gjøre. De er naboer heller enn venner, for å si det sånn.

Mest vanlig er det at det ligger to av disse kjertlene på hver side av halsen, med to over og to under skjoldbruskkjertelen. Akkurat hvor de befinner seg kan imidlertid variere en god del fra person til person.

I kjertlene lages PTH, som er en forkortelse for parathyroidea hormon. Det består av hele 84 aminosyrer, og er derfor svært viktig – livsviktig. Hormonets funksjoner er imidlertid fremdeles ikke fullstendig avdekket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *