Hva er hypoparathyroidisme – når sykdommen skyldes kirurgi

disease-caused-by-surgeryNår hypopara oppstår som følge av kirurgi, kan man snakke om iatrogen hypopara. Iatrogen betyr bokstavelig talt forskyldt av legen, i dette tilfellet altså nærmere bestemt en kirurg som har utført en operasjon.

Ofte oppstår slike problemer i forbindelse med en operasjon på skjoldbruskkjertelen, fordi små vevdeler fra de bittesmå bi-skjoldbruskkjertlene har blitt med vev som er tatt fra skjoldbruskkjertelen. Det kan også være at blodtilførselen til kjertlene har blitt skadet i løpet av en slik operasjon, uten at selve kjertlene er berørt.

Med en erfaren kirurg som har mange operasjoner av denne typen bak seg er ikke dette vanligvis noe problem. Selv med en slik dyktig kirurg er det likevel alltid en viss risiko for at noe skal gå galt. Det gjelder selvfølgelig spesielt hvis man er nødt til å ta mye vev fra skjoldbruskkjertelen, eller at operasjonen av andre årsaker er spesielt krevende. Kirurgen er selvfølgelig klar over problemstillingen, og gjør sitt beste for å unngå biskjoldbruskkjertlene. Vanligvis vil han prøve å sørge for å bevare alle dersom det er mulig, slik at man har redundans i tilfelle blodtilførselen til noen av dem stopper opp.

I noen tilfeller vil kirurger eller sykehus ha som fast praksis at de faktisk flytter på disse kjertlene i løpet av en slik operasjon. De setter kjertler som har blitt tatt ut tilbake igjen, eller flytter kjertler som har mistet blodtilstrømningen. Legene forsøker å plassere kjertlene på et nytt sted på halsmuskelen.

Under slike operasjoner er det viktig at man følger med på nivåene av ionisert kalsium i blodet. Det gjelder for så vidt også i etterkant. I tillegg kan man følge PTH-nivået direkte hvis man er særlig bekymret for slike bivirkninger. Noen ganger vil nivåene være lave i etterkant av operasjonen, men kunne rettes opp igjen dersom pasienten får tilført kalsium intravenøst. I tilfelle er det snakk om en rent forbigående versjon av hypopara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *