Oppfølging av pasienter med hypoparathyroidisme

vision-problemsNår man har fått konstatert at man har hypopara, og behandlingen er satt i gang, er det fortsatt viktig å få undersøkt nivåene for særlig ionisert kalsium, men også fosfat, som man har i blodet. Dette vil gjøre det enklere å få en best mulig tilpasset medisinering til enhver tid. Pasienter med hypopara må jo venne seg til behandling med vitamin D som vil vare livet ut i de fleste tilfeller. Mer spesifikt er det det aktive hormonet i vitamin D som benyttes, medisinene kalles Rocaltrol og Etalpha. Forskere og leger er fortsatt ikke helt enige om hvor mye kalk pasientene skal ta til seg gjennom mat og kosttilskudd, selv om 1000 milligram til sammen lenge har vært en slags standard.

Friske mennesker har vanligvis ekstremt lave variasjoner i nivåene av ionisert kalsium over tid, normalt maksimalt én prosent. Pasienter med hypopara har mye høyere variasjon på grunn av sykdom og medisinering, og dette er uheldig. Hos noen pasienter kan det være ekstra vanskelig å få regulert denne variasjonen slik at den kommer under kontroll, det gjelder særlig de som produserer svært lite PTH. Man bør også få målt hvor mye kalk og magnesium man skiller ut når man urinerer (per døgn). En slik måling kan med fordel gjennomføres årlig. Selve PTH-nivået måles ved behov, og vurderes i relasjon til målte verdier for ionisert kalk.

Noe oftere, vanligvis to ganger i året, er det også hensiktsmessig å få målt passivt vitamin D i blodstrømmen. Det er for å bestemme hvor mye vanlig D3-vitamin pasienten bør ta. De siste årene har mange spesialister på området lagt seg på en anbefaling på D-vitamin rundt 100 nmol/L.

Noen pasienter får problemer med synet, og trenger å bli utredet for grå stær. Nyrene bør også undersøkes regelmessig, gjerne med ultralyd. Enkelte har nytte av fysioterapi for å få bedre livskvalitet.

Man kan søke om å få dekket tilskudd av kalsium og magnesium dersom man lider av hypopara. I tillegg har man rett til refusjon dersom hypopara går utover tannhelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *